Ρομπότ ολοκληρώνει εγχείρηση εγκεφάλου σε δυόμιση λεπτά

07 Μαΐ, 2017 | Τεχνολογία

Το πιο σημαντικό σε μια εγχείρηση εγκεφάλου είναι η ακρίβεια. Ένα “γλίστρημα” αρκεί για να φέρει την καταστροφή στον εκάστοτε ασθενή. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Utah  ψάχνουν τρόπους ώστε να μειώσουν ή ακόμη και να εξαλείψουν τον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους σε τέτοιου είδους επεμβάσεις. Η ομάδα ξεκίνησε να σχεδιάζει ένα ρομπότ το οποίο μπορεί να ολοκληρώσει περίπλοκες επεμβάσεις ταχύτερα και ασφαλέστερα. Σύμφωνα με το CNN, το ρομπότ μπορεί να “τρυπήσει” στο κρανίο του ασθενή μειώνοντας το χρόνο που χρειάζεται σήμερα από δύο ώρες σε δυόμιση λεπτά.

Το συγκεκριμένο ρομπότ χρησιμοποιεί ακτινογραφίες του εγκεφάλου (που έχουν εισαχθεί στο πρόγραμμα του) για να καθοδηγηθεί στις ευαίσθητες περιοχές του εγκεφάλου. Οι ακτινογραφίες επίσης χρησιμοποιούνται ώστε να ξέρει το ρομπότ ποια νεύρα η φλέβες του εγκεφάλου πρέπει να αποφύγει.

Ο κύριος νευροχειρουγός  της ομάδας William Cloudwell είπε στο CNN:

We can program [it] to drill the bone out safely just by using the patient’s CT criteria. It basically machines out the bone.

Εκτός από τα προφανή οφέλη και την ικανότητα να αποδειχθεί σωτήριο σε πολλές περιπτώσεις,  αυτό το μηχάνημα, θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα σε βάθος χρόνου.  Επίσης μικρότερες χρονικά επεμβάσεις βοηθούν στην μείωση τους κόστους της κάθε επέμβασης. Επίσης σημαντικό είναι ότι μειώνεται και ο χρόνος που ο ασθενής βρίσκεται σε αναισθησία.

ΠΗΓΗ: Futurism - ScienceAlert

 

Πηγή: