Το ΜΙΤ φτίαχνει ρομπότ με ανθρώπινα αντανακλαστικά

07 Αυγ, 2015 | Τεχνολογία

Ο κόσμος που ζούμε και όπως τον έχουμε αναπτύξει είναι φτιαγμένος για δίποδα σώματα σαν τα δικά μας. Σώματα τα οποία μπορούν να κινούνται στον κόσμο διατηρώντας την ισορροπία τους βασισμένα στα δύο τους πόδια, και να χειρίζονται αντικείμενα χρησιμοποιώντας ένα ζεύγος χεριών. Όμως, μερικές φορές χώροι φτιαγμένοι από τον άνθρωπο γίνονται εχθρικοί και ακατάλληλοι ακόμα και για τον ίδιο, αλλά συνεχίζουν να χρειάζονται ανθρώπινο χέρι. Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από την πρόκληση της DARPA για την δημιουργία ρομπότ διάσωσης. Σε αυτή την πρόκληση, ομάδες ατόμων προσπαθούν να φτιάξουν ρομπότ με ανθρώπινο σχήμα για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτής ανάγκης, όπως το κλείσιμο μιας βαλβίδας σε χαλασμένους και με διαρροή πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Ο HERMES, ένα ρομπότ φτιαγμένο από ερευνητές του MIT, είναι μια άλλη λύση στο ίδιο πρόβλημα. Ένα ανθρωποειδές ρομπότ οδηγείται από ένα πιλότο, ο οποίος είναι δεμένος σε ένα τηλεχειριζόμενο εξωσκελετό, με ενσωματωμένα αντανακλαστικά. Ο Joao Ramos δίνει την δική του περιγραφή:

«Φανταστείτε το σαν την προσπάθεια να βάλουμε το μυαλό του ανθρώπου μέσα στο ρομπότ.»

Ένας άλλος τρόπος να το φανταστούμε είναι ένας συνδυασμός από το MechWarrrior η το Pacific Rim σε συνδυασμο με τα Reaper drones. Οι πιλότοι ασφαλείς και σε απόσταση, ενώ τα ρομπότ διατρέχουν όλο τον κίνδυνο.

Ο HERMES έχει δύο χέρια με τρία δάχτυλα, με τα οποία μπορεί να συνθλίψει ένα κουτάκι αναψυκτικού, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να σου βάλει και καφέ χωρίς να χυθεί σταγόνα.

MIT HERMES Robot Pours Coffee

Η μεγαλύτερη καινοτομία όμως δεν είναι τα χέρια, αλλά οι αισθητήρες. Για να κάνουν το ρομπότ πιο ‘ανθρώπινο’, οι αισθητήρες του, στέλνουν σήμα πίσω στον δεμένο πιλότο ο οποίος με τη σειρά του διορθώνει την θέση όπως θα έκανε κανονικά ένας άνθρωπος. Το ρομπότ μαθαίνει από ανθρώπινα αντανακλαστικά.

MIT HERMES Dance

Τα ανθρώπινα χειριστήρια του πιλότου έχουν ελεγκτές για τα χέρια του ρομπότ, και μια κάμερα στο κεφάλι του στέλνει βίντεο πίσω στον πιλότο, έτσι ώστε να μπορεί να βλέπει μέσα από το ρομπότ λες και είναι εκεί.

Πηγή: