Τι είναι το RankMath;
Το RankMath είναι ευρέως γνωστό ως ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσθετα του WordPress που σχετίζονται με το S.E.O. (Search Engine Optimisation). Εκτός από το on-page SEO, διατίθενται πάρα πολλές επιπλέον δυνατότητες καθώς και άπειρα χαρακτηριστικά που θα κάνουν τη δουλειά σας πανεύκολη.
Το RankMath διαθέτει δύο διαφορετικές εκδόσεις, την δωρεάν και την RankMath PRO, η οποία έχει ακόμα περισσότερα χαρακτηριστικά που μπορείτε να αξιοποιήσετε. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την δωρεάν έκδοση.
Πως εγκαθιστώ το RankMath; (Εικόνα 1)
Η εγκατάσταση του RankMath είναι απλή και γίνεται όπως οποιοδήποτε άλλο δωρεάν πρόσθετο του WordPress. Αν γράψετε στην αναζήτηση προσθέτων τις λέξεις “Rank Math” θα σας το εμφανίσει αμέσως ως το πρώτο αποτέλεσμα. Έπειτα πατάτε εγκατάσταση και μέσα σε μερικά λεπτά θα έχει ολοκληρωθεί αυτόματα η εγκατάσταση του πρόσθετου. Τέλος πατάτε “Ενεργοποίηση” και είστε έτοιμοι!
Τι είναι το RankMath; (Εικόνα 1)
Rank Math Wizard
(Εικόνα 2 – Οδηγός ρυθμίσεων)
Αφού πατήσετε ενεργοποίηση, θα ξεκινήσει αυτόματα ο οδηγός ρυθμίσεων του RankMath. Εδώ έχετε δύο επιλογές είτε να συνδεθείτε με έναν λογαριασμό που έχετε ήδη στο RankMath, είτε να προχωρήσετε χωρίς την δημιουργία λογαριασμού.
Αν έχετε ήδη δημιουργήσει έναν λογαριασμό, θα μπορείτε να δείτε αμέσως όλες τις ιστοσελίδες που είναι ήδη συνδεδεμένες με το RankMath, καθώς και κάποιες άλλες λειτουργίες που θα αναλύσουμε παρακάτω. Αν δεν έχετε λογαριασμό μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα. Στο αμέσως επόμενο παράθυρο το RankMath σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε τον τρόπο ρύθμισης που επιθυμείτε.
Τι είναι το RankMath; (Εικόνα 2)
Ιδανικά σας προτείνουμε να επιλέξτε το “Advanced” (Εικόνα 3), μιας και έχει κάποιες παραπάνω ρυθμίσεις, οι οποίες καλό θα ήταν να είναι ενεργοποιημένες από την αρχή.
Στο πρώτο πεδίο επιλογής, διαλέγετε ένα από τα αναγραφόμενα είδη ιστοσελίδας που θεωρείτε ότι ταιριάζει πιο πολύ ως χαρακτηρισμός της ιστοσελίδας σας. Στο πεδίο “Logo for Google”, θα πρέπει να ανεβάσετε το λογότυπό σας. Ιδανικά προτιμήστε να ανεβάσετε μια τετράγωνη φωτογραφία, καθώς έτσι είναι πιο εύκολο να την διαβάσουν οι μηχανές αναζήτησης.
Στο πεδίο “Default Social Share Image”, μπορείτε να επιλέξτε μια φωτογραφία που θα εμφανίζεται στα κοινωνικά δίκτυα όταν κάποιος αναφέρει τον σύνδεσμο της ιστοσελίδας σας. Μπορείτε φυσικά για κάθε άρθρο / σελίδα να έχετε διαφορετική εικόνα. Εδώ απλά ρυθμίζετε την εικόνα που θα εμφανίζεται σε περίπτωση που δεν έχει οριστεί φωτογραφία για κάποιο άρθρο ή σελίδα.
Τι είναι το RankMath; (Εικόνα 3)
Το επόμενο βήμα (Εικόνα 4) είναι να συνδέσετε τις υπηρεσίες Google με το Rank Math. (Οι υπηρεσίες που θα συνδεθούν είναι το Google Submit, Google Analytics & το Google AdSense που είναι διαθέσιμο μόνο στην PRO έκδοση). Η εταιρεία Rank Math τονίζει πάντα ότι δεν αποθηκεύονται δεδομένα από τους λογαριασμούς σας στην Google ενώ αν χρειαστεί αποθήκευση θα υπάρχει αντίγραφο μόνο στον server σας. Όμως μπορείτε απλώς να παραλείψετε αυτό το βήμα, μιας και υπάρχει πιο εύκολος τρόπος για να γίνει η σύνδεση.
Τι είναι το RankMath; (Εικόνα 4)
Έπειτα θα προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις του Sitemap (Εικόνα 5).
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Στο συγκεκριμένο βήμα θα εμφανιστούν παραπάνω πληροφορίες από αυτές που φαίνονται στην εικόνα, στην περίπτωση που έχετε ήδη προσθέσει περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας, ή αν χρησιμοποιείτε κάποιο θέμα ή plugin που ορίζει custom post type.
Αρχικά θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το “Sitemaps”, το οποίο είναι απαραίτητο ώστε να μπορούν οι μηχανές αναζήτησης να καταλαβαίνουν τον τρόπο που είναι δομημένη η ιστοσελίδα σας. Επίσης βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένα τα “Include Images” [βοηθάει τις μηχανές αναζήτησης να διαβάσουν και να κατηγοριοποιήσουν τις εικόνες σας. Ιδανικά θα πρέπει να ορίζετε τίτλο, αλλά και εναλλακτικό κείμενο (title & alt text) στις εικόνες κατά την μεταφόρτωση τους (upload)] καθώς και τα “Άρθρα & Σελίδες”.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποιον κατασκευαστή (όπως το Divi, το Elementor κτλ.) καλό θα ήταν να απενεργοποιήσετε τα post types που δεν χρησιμοποιείτε ή τα post types που έχουν σχέση με το header & footer.
Τέλος και οι “Κατηγορίες” θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένες αλλά όχι τα “Tags”, επειδή δημιουργούν διπλότυπο περιεχόμενο το οποίο ίσως οδηγήσει την ιστοσελίδα σας στο να πέσει μερικές θέσεις στην κατάταξη των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.
Τι είναι το RankMath; (Εικόνα 5)
Στο βήμα “SEO Tweaks” (Εικόνα 6) αφήστε ενεργοποιημένη την επιλογή “Noindex Empty Category and Tag Archives”, η οποία “ενημερώνει” τις μηχανές αναζήτησης να μην διαβάζουν τις άδειες κατηγορίες & tags της ιστοσελίδας σας. Η επιλογή “Nofollow External Links” προσθέτει δυναμικά σε όλους τους συνδέσμους που οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες το “rel=nofollow”.
Τέλος προτείνουμε να ενεργοποιήσετε το “Open External Links in New Tab / Window”, το οποίο χρησιμεύει όταν κάποιος πατήσει έναν σύνδεσμο στην ιστοσελίδας σας που οδηγεί σε κάποια άλλη ιστοσελίδα, τότε θα ανοίξει σε νέο tab/παράθυρο και δεν θα κλείσει την ιστοσελίδα σας.
Τι είναι το RankMath; (Εικόνα 6)
Στη τελευταία σελίδα (Εικόνα 7) ενεργοποιήστε την επιλογή “Enable auto update of the plugin” για να ενημερώνεται το RankMath αυτόματα. Κάπου εδώ τελειώνει ο απλός οδηγός εγκατάστασης (easy setup) του RankMath. Αν θέλετε μπορείτε να πατήσετε “Return to Dashboard” για να επιστρέψετε στον πίνακα ελέγχου σας. Προτείνουμε όμως να ρυθμίσετε και το “Setup Advanced Options”, το οποίο θα αναλύσουμε παρακάτω!
Τι είναι το RankMath; (Εικόνα 7)
Οι επιπλέον ρυθμίσεις που σας παρέχει η “Advanced” ρύθμιση είναι το “Role Manager” (Εικόνα 8) , το οποίο σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το που θα έχει πρόσβαση για να κάνει αλλαγές/ προσθήκες/διορθώσεις ο κάθε διαχειριστής που έχετε ορίσει για την ιστοσελίδα σας.
Έπειτα στην σελίδα “404 + Redirections” ενεργοποιήστε το “404 Monitor” ώστε να ενημερώνεστε αν βρεθεί κάποιος σπασμένος σύνδεσμος στην ιστοσελίδα σας, καθώς και το “Redirections” με το οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε ανακατευθύνσεις αν βρεθεί κάποιος σπασμένος σύνδεσμος.
(Εικόνα 8) Role Manager
Τέλος στην επόμενη σελίδα “Schema Markup” (Εικόνα 9) θα δείτε ότι είναι ενεργοποιημένο και επιλεγμένο το πεδίο “Schema Type” καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό. Από εκεί και πέρα μπορείτε να διαμορφώσετε τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του Schema όπως ακριβώς θέλετε, ανάλογα με την ιστοσελίδα σας.
Αν δεν γνωρίζετε τι είναι το Schema τότε ίσως σας βοηθήσει αυτό το παράδειγμα: Αν αναφέρετε ένα προϊόν σε ένα άρθρο της ιστοσελίδα σας, η Google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης δεν γνωρίζουν αν αναφέρετε ειδήσεις για το προϊόν, αν μιλάτε για το προϊόν, αν κάνετε κριτική για το προϊόν ή αν πουλάτε το προϊόν.
Προσθέτοντας το Schema στη δημοσίευσή σας, μπορείτε να βοηθήσετε τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν καλύτερα την ιστοσελίδα σας ώστε να εμφανίζεται ως αποτέλεσμα στις μηχανές αναζήτησης με βάση το ακριβές περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας.