Μυστήριο τα φωτεινά σημεία στον πλανήτη-νάνο Δήμητρα

Ιούν 9, 2015 | Διάστημα

Οι τελευταίες εικόνες που έχουμε από τον πλανήτη-νάνο Δήμητρα, είναι πιο καθαρές και με περισσότερες λεπτομέριες απο ποτέ. Είναι όμως προφανές οτι το διαστημικό σκάφος Dawn, θα πρέπει να πλησιάσει ακόμα πιο κοντά τον πλανήτη, για να μας αποκαλυφθουν σημαντικές λεπτομέριες που θα μας βοηθήσουν να εξηγήσουμε τα ενιγματικά μέχρι τώρα φωτεινά σημεία στην επιφάνειά του.

Η εικόνα που ακολουθεί είναι μέρος μιας σειράς από εικόνες, τραβηγμένες στις 16 Μαΐου, κυρίως για να βοηθήσουν στην πλοήγηση του διαστημικού σκάφους, που βρισκόταν σε τροχιά στα 7.200 km (περίπου 4.500 μίλια). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον
έχουν μια σειρά απο ρωγμές και κοιλότητες στον φλοιό της Δήμητρας σε κάθε πλευρά του κρατήρα που φιλοξενεί αυτά τα λαμπερά σημεία.

Ο Christopher Russell, ο κύριος ερευνητής της αποστολή Dawn, είπε:

Οι επιστήμονες της αποστολής Dawn, συμπαιραίνουν τώρα οτι η έντονη φωτεινότητα αυτών των σημείων οφείλεται στην αντανάκλαση του φωτός σε ένα υπερανακλαστικό υλικό στην επιφάνεια του πλανήτη, το οποίο πολύ πιθανό να είναι και πάγος.

Έχουμε δεί πάγο εκτεθειμένο απο σύγκρουση μετεωρίτη / αστεροειδή στον πλανήτη Άρη, όταν πρόσφατες συγκρούσεις αποκάλυψαν φρέσκο πάγο κάτω απο την επιφάνεια του πλανήτη κρυμμένο απο σκόνη.

Έχει αναφερθεί πολλές φορές οτι αυτα τα φωτεινά σημεία είναι τα ίδια που φωτογραφήθηκαν σε πολύ μικρότερη ανάλυση απο το διαστημικο τηλεσκόπιο Hubble το 2004. Σύμφωνα όμως με τον Phil Plait, που γράφει για το Bad Astronomy blog, αυτό είναι λάθος. Ο τελευταίος μίλησε με τον Joe Parker, μέλος της ομάδας που τράβηξαν τις φωτογραφίες το 2004, και ξεκαθάρισε οτι τα φωτεινα σημεία που τραβήχτηκαν απο το Dawn ειναι διαφορετικά απο εκείνα του Hubble.

Πηγή: Space.com

Πηγή:

TechVerse.gr - Web Design & Hosting