Μαθητής ανακάλυψε εξωγήινο πλανήτη

Ιούν 12, 2015 | Διάστημα

Ένας μαθητής γυμνασίου είναι πιθανότατα το πιο νεαρό ατομο που έχει ανακαλύψει ποτέ εξωγήινο πλανήτη.

Ο δεκαπεντάχρονος, Tom Wagg, ανακάλυψε για πρώτη φορά τον εξωπλανήτη γίγνατα-αερίων πριν απο περίπου δυο χρόνια. Εκείνο το διάστημα έκανε μια εργασία στο πανεπιστήμιο Keele στη Αγγλία. Επιπλέον παρατηρήσεις επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του εξωγήινου πλανήτη, ο οποίος απέχει από την Γη μας χίλια έτη φωτός και είναι γνωστός πλέον με το όνομα WASP-142b.

“Είμαι ενθουσιασμένος που βρήκα ένα νέο πλανήτη. Είναι απίστευτο ότι μπορούμε να τους βρούμε τόσο μακριά.” Είπε ο δεκαεφτάχρονος Wagg τώρα, σε πρόσφατη δήλωση του.

Ο Wagg ανάλυσε τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το σχέδιο WASP (Wide Angle Search for Planets ), ψάχνοντας για μικροσκοπικές διακυμάνσεις στην φωτεινότητα των αστεριών που προκαλείται από άλλους πλανήτες περνώντας από μπροστά τους. Αυτή η στρατηγική, είναι η ίδια που χρησιμοποίησε το διαστημικό σκάφος Kepler της NASA, το οποίο έχει ανακαλύψει πάνω από του μισούς, από του περίπου δυο χιλιάδες γνωστούς εξωπλανήτες που γνωρίζουμε σήμερα.

tom-wagg-wasp-142b-student-spots-exoplanet

Ο μαθητής γυμνασίου Tom Wagg εντόπισε έναν εξωπλανήτη στο μέγεθος του Δια πριν δυο χρόνια.
Credit: Keele University

Ο WASP-142b μοιάζει σαν τον δικό μας πλανήτη Δία αλλά πολύ πιο ζεστός. Έχει περίπου το ίδιο μέγεθος, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στον ήλιο του, ολοκληρώνοντας μια πλήρη περιστροφή μέσα σε μόνο δυο μέρες.

Ο εντοπισμός του WASP-142b επιβεβαιώθηκε από αστρονόμους του πανεπιστημίου της Γενεύης στην Ελβετία και του πανεπιστημίου της Λιέγης στο Βέλγιο.

Πηγή: Space.com

Πηγή:

TechVerse.gr - Web Design & Hosting